POWERED BY
ALLRIDE news

Trčanje - to je ljubav!

Trčanje - to je ljubav!

RIDE2 kao ponosni partner projekta ZagrebLoveRun podržava osmo izdanje humanitarne utrke. Osmi ZagrebLoveRun održava se 10. veljače 2019. na zagrebačkom Jarunu.

Osobe koje redovito trče žive u prosjeku tri godine dulje od osoba koje se uopće ne bave tjelesnom aktivnošću.

„Obožavam trčanje, trčanje - to je ljubav, trčanje je moj život, trčanje mi daje dodatnu energiju i snagu. Nakon trčanja i treniranja općenito moje misli su jasnije, a duh mirniji.“ - Ovo su samo neke od izjava koje možete čuti od rekreativaca i pravih zaljubljenika u trčanje.

Čak i ako vam trčanje nije omiljena aktivnost, stručnjaci trčanje smatraju jednim od najzdravijih sportova. Naime, samo 30 do 60 minuta trčanja tjedno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osobe koje redovito trče žive u prosjeku tri godine dulje od osoba koje se uopće ne bave tjelesnom aktivnošću.

Prema Dr. Henningu Boeckeru i njegovom istraživačkom timu, tjelovježba potiče proizvodnju endorfina u mozgu. Endorfin je biokemijski spoj, vrsta enzima koji stvara osjećaj ugode, podiže raspoloženje te ima funkciju djelovanja protiv bolova. Napravljeno je istraživanje koje je činila referentna skupina sastavljena od deset trkača na duge staze koji su za potrebe istraživanja odradili dvosatni trening. U istraživanju se koristio PET scan koji su trkači prolazili prije i nakon treninga, a uz to su morali riješiti i psihološki test. Rezultati su pokazali da su trčanjem proizvedeni endorfini koji su povezani s mozgom te koji utječu na poboljšanje raspoloženja i emocionalnog stanja. Zaključak svega je "Mens sana in corpore sano" - zdrav duh u zdravome tijelu.

Ako do sada niste razmišljali o trčanju i redovitoj tjelesnoj aktivnosti, mislimo da je pravo vrijeme da počnete. Odličnu priliku imate 10.02.2019. kada možete sudjelovati u humanitarnoj utrci „Ljubav na 5k“. Prijaviti se možete pojedinačno ili u parovima, a od prošle godine utrci je dodijeljen službeni naziv ZagrebLoveRun s ciljem poticanja drugih mjesta u Hrvatskoj da organiziraju svoju inačicu ove utrke.

Vi odaberite što, koga i kako ćete voljeti, a mi podsjećamo da ljubav moguće pronaći svugdje, pa tako i u trčanju. Više informacija o utrci pronađite na https://www.zagreblove.run/.

Prijavite se na newsletter

Newsletter privola
Vaše mišljenje

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »