POWERED BY
GOOD TO KNOW

Umor u vožnji

Umor u vožnji

Današnji užurbani način života i rada utječe na našu sposobnost vožnje. Često sjedamo za volan iscrpljeni, umorni i neispavani što može dovesti do teških prometnih nesreća prouzrokovanih umorom.

Bez obzira na početni elan, želju za vožnjom ili putovanjem, umor u vožnji javlja se u pravilu već nakon dva sata vožnje, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje, odnosno nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo.

Umor uzrokuje mnoge tjelesne promjene, kao što su promjene u aktivnosti mozga, usporavanje rada srca i pokreta očiju. Umor u vožnji drugačiji je oblik umora kojeg karakterizira pospanost, smanjena pažnja te slabija kontrola nad vozilom koja dovodi do varijacija u brzini i krivudanja unutar prometne trake.  Najopasnije je to što vozači većinom nisu svjesni koliko su umorni dok sjedaju u automobil. Kao posljedica toga može doći do mikro-sna. Mikro-san je kratka epizoda spavanja koja može trajati od malog dijela sekunde do trideset sekundi, a može se dogoditi u bilo koje vrijeme i većinom nenadano. Također, osoba obično nije uopće svjesna da je zaspala i smatra kako je cijelo vrijeme bila budna ili kako su joj misli odlutale. Gubitak svijesti, čak i na tako kratko vrijeme, može imati ozbiljne posljedice u vožnji.

Bez obzira na početni elan, želju za vožnjom ili putovanjem, umor u vožnji javlja se u pravilu već nakon dva sata vožnje, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje, odnosno nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo. Prezahtjevna cesta i složeni uvjeti u kojima vozimo bitno utječu na povećanje razine umora.

Većina ljudi za razbuđivanje tijekom vožnje konzumira kavu, ali to je samo kratkotrajno rješenje. Donosimo vam nekoliko savjeta koji pomažu u smanjenju umora tijekom vožnje:

  • Razgovor sa suputnicima
  • Slušanje glazbe
  • Osvježavajuća pića
  • Kratke stanke
  • Razgibavanje

Svakako bi vam preporučili da ukoliko osjetite jači umor obavezno prekinete vožnju. Skrenite na prikladno mjesto uz cestu i odspavajte u vozilu ili negdje drugdje barem pola sata te nakon toga možete nastaviti sigurno voziti.

RIDE with us

Prijavite se na newsletter

Newsletter privola
Vaše mišljenje

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »