POWERED BY
GOOD TO KNOW

Umor u vožnji

Umor u vožnji

Današnji užurbani način života i rada utječe na našu sposobnost vožnje. Često sjedamo za volan iscrpljeni, umorni i neispavani što može dovesti do teških prometnih nesreća prouzrokovanih umorom.

Bez obzira na početni elan, želju za vožnjom ili putovanjem, umor u vožnji javlja se u pravilu već nakon dva sata vožnje, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje, odnosno nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo.

Umor uzrokuje mnoge tjelesne promjene, kao što su promjene u aktivnosti mozga, usporavanje rada srca i pokreta očiju. Umor u vožnji drugačiji je oblik umora kojeg karakterizira pospanost, smanjena pažnja te slabija kontrola nad vozilom koja dovodi do varijacija u brzini i krivudanja unutar prometne trake.  Najopasnije je to što vozači većinom nisu svjesni koliko su umorni dok sjedaju u automobil. Kao posljedica toga može doći do mikro-sna. Mikro-san je kratka epizoda spavanja koja može trajati od malog dijela sekunde do trideset sekundi, a može se dogoditi u bilo koje vrijeme i većinom nenadano. Također, osoba obično nije uopće svjesna da je zaspala i smatra kako je cijelo vrijeme bila budna ili kako su joj misli odlutale. Gubitak svijesti, čak i na tako kratko vrijeme, može imati ozbiljne posljedice u vožnji.

Bez obzira na početni elan, želju za vožnjom ili putovanjem, umor u vožnji javlja se u pravilu već nakon dva sata vožnje, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje, odnosno nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozimo. Prezahtjevna cesta i složeni uvjeti u kojima vozimo bitno utječu na povećanje razine umora.

Većina ljudi za razbuđivanje tijekom vožnje konzumira kavu, ali to je samo kratkotrajno rješenje. Donosimo vam nekoliko savjeta koji pomažu u smanjenju umora tijekom vožnje:

  • Razgovor sa suputnicima
  • Slušanje glazbe
  • Osvježavajuća pića
  • Kratke stanke
  • Razgibavanje

Svakako bi vam preporučili da ukoliko osjetite jači umor obavezno prekinete vožnju. Skrenite na prikladno mjesto uz cestu i odspavajte u vozilu ili negdje drugdje barem pola sata te nakon toga možete nastaviti sigurno voziti.

Prijavite se na newsletter

Newsletter privola
Vaše mišljenje

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »